Çocuk Psikolojisi Eğitimleri

Eğitimciler: Uzm. Klinik Psk. Elif NUHOĞLU, Psk. Dan. Burcu KULA

Eğitim Tarihi: 27-28 Ekim 2018

Materyal: Materyaller ücretsiz olarak verilecektir.

Katılımcılar: Eğitime klinik psikologlar, psikolojik danışmanlar, psikologlar, aile danışmalığı ile birlikte ilgili lisans bölümü 3. ve 4. Sınıf öğrencileri katılabilir.

Yer: Önce İnsan Psikolojik Danışmanlık ve Eğitim (19 Mayıs Mah. Büyükdere Cad. Sakarya Apt. No:6 Kat:4 Daire:8 Şişli/İSTANBUL)

Tel. No: 0 (212) 586 44 48 / 0 (506) 511 07 77

ÇOCUKLARIN DEĞERLENDİRİLMESİNDE KULLANILAN TEMEL PSİKOLOJİK TESTLER EĞİTİMİ

Değerli Meslektaşlarımız,

Eğitimi alan katılımcılarımızın psikolojik ölçme ve değerlendirme süreçlerine ilişkin temel kuramsal çerçeveyi kavramaları, eğitim içeriğinde yer almakta olan testlerin uygulanması ve raporlanması eğitimimizin öncelikli hedefidir.

Bu içerikte psikolojik ölçme ve değerlendirme süreçlerin teorik alt yapılarına ve tarihçesine değinilmektedir. Psikolojik testler gözlem ve tecrübe ile birlikte yorumlandığında anlam kazanır. Bu nedenle testi uygulayan kişi neyi, neden, nasıl ve ne ile ölçtüğünün bilgisine sahip olmalıdır.

ABD’de Loyd ve Dunn tarafından hazırlanmış, Türkçe’ye uyarlanıp normları geliştirilmiş bir testtir. 3-17 yaş aralığındaki çocukların alıcı dil yaşlarını belirlemeye yarayan bir testtir.

Kısa  süreli dikkat ve konsantrasyonu anlamayı sağlayan bir testtir. 5-6 yaş aralığındaki çocuklara uygulanır.

Yarım bırakılan cümlelerin testi alan kişi tarafından tamamlanması istenen projektif bir testtir. A ve B formlarından oluşur. A formu 8-16 yaş aralığındaki, B formu ise genç ve yetişkin yaş aralığındaki bireylere uygulanır.

Yarım bırakılmış olan 10 adet hikayeden oluşan projektif bir testtir. Her hikayenin sonunda çocuğun hikayeyi tamamlaması istenir. Bu doğrultuda çocuğun ruhsal durumu ve içsel çatışmaları değerlendirilmiş olunur.

Çocuktan bir insan çizmesi istenir. Çizilen resim  yorumlanarak algısal zeka ile ilgili değerlendirme yapılır.

İlkokula başlayacak olan çocukların bilişsel, sözel ve algısal durumlarını ölçümleyerek, okula hazırlık seviyelerini belirleyen objektif bir testtir.

Zeka ve gelişim testleri öncesinde bir ön test niteliğinde uygulanan projektif bir testtir. 3-7 yaş aralığındaki çocuklara uygulanır. Çocuğun görsel ve motor koordinasyonu ile bilişsel gelişimine ilişkin veriler sağlar.

Görsel uyaranın algılanması, görsel motor koordinasyonu, algılanan uyaranın motor işlevleri ile ifade edilebilmesi ve görsel motor bütünleşmesini ölçmek amacıyla ölçülen bir testtir.

Stanley David Porteus tarafından geliştirilmiş bir zeka testidir. 7-14 yaş aralığına ve okuma yazma bilmeyen yetişkinkere uygulanır.

6-14 yaş aralığındaki bireylere uygulanan sözel bir zeka testidir. Çoğunlukla Porteus Labirentleri Zeka Testi ile birlikte uygulanır.

Bu test R.B. Cattel tarafından geliştirimiş ve Türkçe uyarlaması Bağlan Toğrol tarafından yapılmıştır. Kültürden arınmış bir testtir. Bütün toplumlara uygulanabilir. 4-7 yaş aralığındaki çocuklara uygulanır.

Burns & Kaufmann tarafından geliştirilmiştir. Çocuğun çizdiği resme bağlı olarak çocuğun aile yapısı, ruhsal durumu, cinsel gelişimi gözlemlenir.